WYDARZENIA
12.2018

Spotkanie podsumowujące projekt „Sztuka życia” w Krakowie – Nowym Bieżanowie

15 grudnia 2018 odbyło się spotkanie podsumowujące projekt „Sztuka życia” z udziałem 44 osób w wieku 60+ z 7 Klubów Seniora z Małopolski pt.: Seniorze, zadbaj o swoje bezpieczeństwo!

Motywem przewodnim spotkania było zwrócenie uwagi na kwestię bezpieczeństwa – dbania o siebie i swoich najbliższych. Spotkanie było również kolejną okazją, aby się lepiej poznać. Podczas konferencji uczestnicy mieli możliwość wysłuchania prelekcji przedstawicielek Wydziału Prewencji Komendy Wojewódzkiej Policji w Krakowie. Policjantki zwróciły uwagę na fakt, iż to właśnie osoby starsze są grupą narażoną na różnorodne wyłudzenia, a oszuści stosują coraz to inne metody. Dobrze, że wśród zaproszonych ekspertów znalazł się prawnik. Zarówno w trakcie wystąpienia prelegentki jak i już po zakończeniu odbyła się ożywiona dyskusja – debata dotycząca kwestii ochrony danych. Pewnym wyciszeniem był warsztat rękodzielniczy oczywiście w temacie bezpieczeństwa, gdyż seniorzy samodzielnie wykonywali odblaski. Kreatywność pozwoliła cieszyć się widokiem m.in. odblaskowych kotków, kwiatków, a nawet i rękawiczek. Na spotkaniu odbyła się premiera materiału informacyjnego pt. „Bezpieczny senior”, które powstał również w ramach projektu.  Seria krótkich filmików opracowanych i wyreżyserowanych przez seniorów z grupy teatralnej „Radosna gromada” działającej przy Kolpingowskim Klubie Seniora w ramach Stowarzyszenia Rodzina Kolpinga w Krakowie – Nowym Bieżanowie została przyjęta brawami.

To wspólne spotkanie posłużyło integracji  i wymianie informacji pomiędzy poszczególnymi  klubami seniora, a informacja zwrotna od samych uczestników pozwala mieć nadzieję, iż podejmowana aktywność wzmocni Kolpingowskie Kluby Seniora.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji pod linkiem:  GALERIA

Załóż rodzinę kolpinga
Formacja duchowaFundacjaMłody kolpingDomy kolpingaKolping EuropaKolping International1%

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU