WYDARZENIA
01.2018

RK Luborzyca kolęduje w Kurii Metropolitalnej

Jak co roku w trzeci poniedziałek stycznia w Kurii Metropolitalnej w Krakowie przy ulicy Franciszkańskiej 3 odbyło się spotkanie opłatkowe krakowskich środowisk artystycznych.

Spotkania te zainicjowane jeszcze za czasów gdy ordynariuszem krakowskim był kad. Karol Wojtyła, odbywają się cyklicznie przy udziale duszpasterza artystów ks. Inf. Jerzego Bryły dawnego przyjaciela Św. Jana Pawła II.

Jest tradycją, że udział w „opłatku” biorą corocznie liczni przedstawiciele szeroko pojętej kultury. Dyrektorzy teatrów, filharmonii, aktorzy, pisarze, śpiewacy operowi, twórcy kultury, pisarze, fotograficy oraz wykonawcy, zarówno młodzi jak również w wieku senioralnym. Tak więc spotykamy takie osoby jak Jerzy Trela, Tadeusz Szybowski, Jurek Ważyk, Ewa Warta-Śmietana, Tadeusz Smolicki, Jakub Oczkowski czy też Skaldowie i wiele, wiele innych mniej lub bardziej znanych osób z dziedziny kultury.

Luborzycka RK od przeszło 10 lat jest czynnym uczestnikiem tych spotkań i już tradycyjnie po uroczystej mszy Św. w słynnej Kaplicy udajemy się do Sali audiencyjnej gdzie najpierw ma miejsce występ artystyczny, a następnie tradycyjnie od lat życzenia w imieniu zebranych składa gospodarzowi Tadeusz Szybowski - aktor i przyjaciel Jana Pawła II jeszcze z Teatru Rapsodycznego.

Mandatem RK Luborzyca do udziału w tym gremium jest wieloletnia działalność kulturalna i  sceniczna, zwłaszcza ta związana z osobą Jana Pawła II.  Jak co roku prezentujemy liczne kolędy i pastorałki. Zawsze też jest czas na serdeczną rozmowę z Gospodarzem i  innymi uczestnikami, pojawiają się też znajomości które czasem trwają latami. Tak jak choćby z zespołem Skaldowie, z którym też dane nam było wspólne świętowanie Dni Polskich w Norwegii w roku 2008.

W tegorocznym spotkaniu (być może ze względu na to, że było to pierwsze spotkanie z Abp. Markiem Jędraszewskim), wzięło udział rekordowo dużo osób. Muzyczny program artystyczny wypełnił występ tenora Jakuba Oczkowskiego oraz zespołu Skaldowie, a potem w czasie łamania się opłatkiem, tradycyjnie już oprawę muzyczną zapewniła Rodzina Kolpinga z Luborzycy. Do wspólnego śpiewania przyłączali się licznie przybyli artyści, w tym Skaldowie, a szczególnie Jacek Zieliński.

Doszło też oczywiście do spotkania i rozmowy z Abp Markiem, w czasie której nie tylko mieliśmy możliwość przedstawić działalność Dzieła Kolpinga, ale również umówić się na przyszłe teatralne spotkania szczególnie związane z opowieścią o okupacyjnych losach Karola Wojtyły. Rozmawialiśmy też o planowanym udziale w spotkaniu organizacji z terenu Archidiecezji Krakowskiej, które ma się odbyć na zaproszenie metropolity krakowskiego w dniu 27 stycznia w Centrum JP II w Łagiewnikach.

Na koniec dla upamiętnienia wykonana została wspólna fotografia.

Rodzina Kolpinga w Luborzycy

Załóż rodzinę kolpinga
Formacja duchowaFundacjaMłody kolpingDomy kolpingaKolping EuropaKolping International1%

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU