05.2019

Zebranie Kontynentalne Europejskiego Dzieła Kolpinga

W dniach 24-26 maja 2019 roku odbyło się Zebranie Kontynentalne Europejskiego Dzieła Kolpinga. Gospodarzem tegorocznego spotkania było Dzieło Kolpinga w Tyrolu Południowym, które zaprosiło ponad 50 przedstawicieli Związków Narodowych Kolpinga z 17 krajów Europy do kolpingowskiego Hotelu Casa Domitilla w Rzymie.

Podczas zebrania przedstawiono sprawozdanie z działań zarządu za poprzedni rok oraz przedyskutowano i uchwalono nową wersję statutu Europejskiego Dzieła Kolpinga, zgodną z uchwalonym w Limie statutem generalnym Międzynarodowego Dzieła Kolpinga.

Jak co roku, podczas zebrania nie zabrakło wystąpień zaproszonych przez gospodarzy gości. 62 lata po uchwaleniu Traktatów Rzymskich, które zapoczątkowały proces integracji europejskiej, w centrum dyskusji postawiono pytanie dotyczące przyszłości Europy. „Ojcowie założyciele odważyli się marzyć o lepszej Europie” – powiedział główny mówca, Riccardo Pozzi, specjalny przedstawiciel urzędującego przewodniczącego OBWE ds. młodzieży i bezpieczeństwa, dodając: „A co z nami? Jak za 60 lat będzie wyglądał osąd naszych wnuków na temat tego, co nasze pokolenie zrobiło,  aby kontynuować tę pracę?”

Bardzo interesujące okazały się sprawozdania z działalności poszczególnych Związków Narodowych Europejskiego Dzieła Kolpinga, przedstawione w formie 5-minutowych prezentacji. Każdy z krajów zaprezentował wybrane działanie, realizowane przez Dzieło Kolpinga w swoim kraju w ciągu ostatniego roku, wśród nich znalazły się m.in.:

• projekt wspierający kobiety z terenów wiejskich w Serbii;
  • ośrodek dla dzieci niepełnosprawnych w ukraińskim Szargorodzie;
  • system kształcenia dualnego na wzór niemiecki, realizowany w Rumunii;
  • kursy językowe i pakiety żywnościowe w Albanii;
  • projekt wymian młodzieżowych „Art & Heart” koordynowany przez Portugalię.

Dzieło Kolpinga w Polsce zaprezentowało działania związane ze wsparciem producentów kawy Tatico w Hondurasie. Polskę reprezentowały w Rzymie 2 osoby: wiceprzewodnicząca ZCDK – Beata Harasimowicz oraz koordynatorka projektów – Magdalena Szczudło. W Zebraniu uczestniczyła  również Patrycja Kwapik jako reprezentantka Młodego Kolpinga Europa.

Emocjonującym momentem dla wszystkich delegatów była wizyta na Pl. Św. Piotra i uczestnictwo w Modlitwie Anioł Pański, podczas której Ojciec Święty Franciszek pozdrowił przedstawicieli Dzieła Kolpinga.

GALERIA        Zdjęcia: Martina Messner, Dzieło Kolpinga w Tyrolu Południowym

Załóż rodzinę kolpinga
Formacja duchowaFundacjaMłody kolpingDomy kolpingaKolping EuropaKolping International1%

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU