10.2018

Czcigodny Księże Prezesie,

Szanowni Członkowie Zarządu,

Drogie Siostry i Bracia w Rodzinie

W tym roku Światowy Dzień Modlitwy kolpingowskiej przypadający jak zawsze 27 października czyli  w dniu beatyfikacji bł. Adolpha Kolpinga - będziemy świętować po raz pierwszy wspólnie w gronie przedstawicieli Rodzin przybyłych na VI Pielgrzymkę Rodzin Kolpinga do Narodowego Sanktuarium św. Józefa w Kaliszu.  Międzynarodowe Dzieło Kolpinga wzywa nas w tym Dniu do modlitwy w intencji Dzieła Kolpinga w Hondurasie – małym i ubogim kraju Ameryki Środkowej. Hasło tego Dnia sformułowane przez honduraskie Dzieło Kolpinga brzmi:   „KOCHAĆ  BOŻE STWORZENIE  TO   CHRONIĆ  NASZ  WSPÓLNY DOM”.

Zachęcamy Was do wzięcia udziału w obchodach tego Dnia, przede wszystkim poprzez udział we Mszy św. w tej intencji i wspólnym  spotkaniu Waszej Rodziny  – w łączności z nami w Kaliszu w najbliższą sobotę -  lub w dowolnym innym terminie.

Modlitwa za Dzieło w Hondurasie będzie duchowym wsparciem dla tamtejszych Braci i Sióstr uprawiających kawę, znaną w naszych RK jako kolpingowska kawa Tatico. Natomiast wsparciem materialnym będzie sprzedaż tej kawy w ramach Sprawiedliwego Handlu przez Fundację Kolpinga w Polsce. Niebawem odwiedzi nas sekretarz naczelny z Hondurasu Rufino Rodriguez w celu nawiązania  bliższej współpracy w tym zakresie.

Aby lepiej poznać realia Hondurasu i propozycję uczczenia Dnia Modlitwy załączamy materiał opracowany w Hondurasie (pdf ze zdjęciami w jęz. niem.) oraz polskie tłumaczenie jego najważniejszych fragmentów.

Pliki do pobrania:

Światowy Dzień Modlitwy Kolpingowskiej - Honduras 2018 - wersja niemiecka

Światowy Dzień Modlitwy Kolpingowskiej - Honduras 2018 - wersja polska

Znajduje się tam również List okolicznościowy prezesa generalnego ks. Ottmara Dillenburga. Całość znajduje się również  w zakładce Formacja duchowa.

Zachęcamy jak zwykle do  nadsyłania opisów, zdjęć lub filmów z przebiegu tego Dnia w Waszej Rodzinie na adres kolping@kolping.pl lub kwolski@kolping.pl.

Bł. Kolpingowi cześć i chwała!

Ks. Józef Jakubiec, Prezes  Krajowy

Krzysztof Wolski, Sekretarz Naczelny

Załóż rodzinę kolpinga
Formacja duchowaFundacjaMłody kolpingDomy kolpingaKolping EuropaKolping International1%