05.2018

Seminarium dla młodzieży w Tarnowie i Nowym Targu

W dniach 21 do 26 maja 2018r. odbyło się seminarium pod tytułem „Razem sięgając za państwem ludzkiej godności”, które zostało zorganizowane  przez Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce w partnerstwie z Kommende Dortmund - instytutem społecznym działającym przy Archidiecezji Paderborn. Program otrzymał wsparcie finansowe Fundacji Konrada Adenauera w Polsce.

Uczestnicy – uczniowie szkół średnich z Tarnowa i Nowego Targu - mieli możliwość udziału w różnych wykładach i warsztatach, które obejmowały m.in. następujące tematy:  problemy społeczne, młodzież w Europie oraz Solidarność - kluczowa zasada katolickiej nauki społecznej.

Na przykładach pracy społecznej miasta Tarnowa i Nowego Targu oraz instytucji takich jak Caritas i Kolping, uczestnicy nawiązali kontakt z przedstawicielami społeczeństwa obywatelskiego i odkryli nowe możliwości działania.

23 maja uczestnicy seminarium przyjechali do Krakowa gdzie m.in. odwiedzili Fundację Dzieła Kolpinga w Polsce. Tutaj mieli szansę zapoznać się z działalnością Dzieła Kolpinga w Polsce, szczególnym zainteresowaniem cieszyły się działania i projekty skierowane do młodzieży, dotyczące aktywności na rynku pracy oraz kwestie dotyczące sprawiedliwego handlu opisanego na przykładzie kawy Tatico.

GALERIA

Załóż rodzinę kolpinga
Formacja duchowaFundacjaMłody kolpingDomy kolpingaKolping EuropaKolping International1%

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU