11.2018

Ks. Prezes RK w Łęczycach odszedł do Pana

W ubiegły czwartek - w uroczystość Wszystkich Świętych - odszedł niespodziewanie do Pana śp. ks. Piotr Treder - Prezes RK w Łęczycach w diecezji pelplińskiej.

Stało się to niemal w przededniu Jego 53 urodzin, w 27 roku kapłaństwa i w 15 roku duszpasterskiej służby dla tamtejszej Rodziny Kolpinga. Jest to dla wszystkich jej członków – jak i dla całej Parafii i Społeczności  Łęczyc - bolesny cios, gdyż był jej serdecznym Opiekunem, mądrym Doradcą i Przyjacielem.

Wśród nawału obowiązków umiał znaleźć czas na spotkanie i pomoc – nie tylko duchową. Był otwarty na nowe wyzwania - w myśl kolpingowskiego „czasy Wam pokażą co macie czynić”. Z wielką życzliwością podtrzymywał kontakty w Dziele Kolpinga i brał czynny udział w realizowanych przedsięwzięciach projektowych. Był dumny z partnerstwa z KF w Loehne, które tak pięknie ukazuje potęgę bezinteresownego świadczenia dobra dla bliźnich. W imieniu całej wspólnoty Dzieła Kolpinga w Polsce składamy Rodzinie w Łęczycach serdeczne wyrazy współczucia słowami modlitwy – „ …Pan dał, Pan wziął – niech Imię Pańskie będzie błogosławione…” . Księże Prezesie Piotrze – odpoczywaj w pokoju!

Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się eksportą pod przewodnictwem ks. kanonika Mariana Miotka - dziekana dekanatu gniewińskiego, dnia 7 listopada 2018 r. o godz. 18.00 w Łęczycach.

Msza Święta pogrzebowa sprawowana będzie pod przewodnictwem biskupa diecezjalnego Ryszarda Kasyny w czwartek, 8 listopada 2018 roku, o godz. 11.00 w kościele parafialnym pw. Świętego Marcina w Sierakowicach. Ciało kapłana zostanie złożone na pobliskim cmentarzu parafialnym.

Zdjęcie: Katolicka Rozgłośnia Diecezji Pelplińskiej "Radio Głos"

Załóż rodzinę kolpinga
Formacja duchowaFundacjaMłody kolpingDomy kolpingaKolping EuropaKolping International1%

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU