12.2017

Kolpingowska Senioriada

Praktyczne aspekty wdrażania projektu „Czasy Wam pokażą, co należy czynić - solidarni z seniorami”, były tematem Senioriady w dniu 14  grudnia 2017 r.

Obejmowała ona podsumowanie realizacji działań współfinansowanych ze środków Rządowego Programu na rzecz Aktywizacji Społecznej Osób Starszych w zakresie opieki merytorycznej nad seniorami w Kolpingowskich Klubach Seniora. Działania te to animacja usług społecznych, budowanie grup samopomocowych, program kulturalny i akcja „Niedzielne Obiady”.

Beneficjentami byli seniorzy 60 + z następujących miejscowości: Bochnia, Brzesko, Chełmek, Dębno, Jarosław, Kraków - Nowy Bieżanów, Kraków Klub Celtycki, Luborzyca, Oświęcim, Poręba Żegoty, Maków Podhalański, Wadowice - zrzeszeni w  Kolpingowskich  Klubach Seniora, i osoby zaproszone do udziału ze środowiska lokalnego w wyniku rozpoznania potrzeb.

Senioriadę otworzył moderator Sekretarz Naczelny ZCDK Krzysztof Wolski, który powitał zebranych i ogłosił rozstrzygnięcie konkursu na Instytucję Przyjazną Seniorom. Decyzją Rady oceniającej złożone wnioski tytuł ten przypadł Burmistrzowi Makowa Podhalańskiego. Był on obecny na sali i osobiście podziękował za wyróżnienie, które go niezmiernie ucieszyło.

W zagadnienia usług społecznych wprowadziła zebranych Magdalena Szczudło i poprzez warsztaty wzbogaciła wiedzę seniorów. Model usług społecznych omówiła Anna Nawrot ze Stowarzyszenia „Pro Ethica” z Rudy Śląskiej.

Po niej wystąpił Szczepan Kasiński, podsumowując akcję „Niedzielne obiady” jako dobrą praktykę usług społecznych. Pomagała mu w tym Grażyna Rzepka-Płachta, przytaczając konkretne przykłady z KKS w Bochni, która przedstawiła też podsumowanie i plany na przyszłość.

Istotna była też prezentacja przedstawicielki Regionalnego Ośrodka Pomocy Społecznej z Krakowa na temat założeń konkursu Małopolskie Innowacje Społeczne. Zachęciła ona uczestników do aplikowania po fundusze na rozwój ich lokalnych środowisk.

Następnie prezentowały swoją działalność inne KKS-y, co ożywiło dyskusję, wnosząc interesujące pomysły i sugestie. Była to bardzo ciekawa wymiana doświadczeń w zakresie integracji przy stole - pokazała trudności, ale i wiele pozytywów, które przemawiają za kontynuacją działań.

Na zakończenie Rodzina Kolpinga i KKS z Luborzycy z okazji Roku Kościuszkowskiego wspaniale zaprezentował widowisko „Z historią w przyszłość”, przybliżające pierwsze dniu Insurekcji, która rozgrywała się na tamtych terenach. Aktorzy amatorzy poprzez bardzo emocjonalne wykonanie wzbudzili wielki entuzjazm zgromadzonych.

Marianna Sitek

Załóż rodzinę kolpinga
Formacja duchowaFundacjaMłody kolpingDomy kolpingaKolping EuropaKolping International1%

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU